Derde ziekte-overstijgende onderzoek naar werking afweersysteem van start.
Onderzoek op gebied van T-cellen maakt immunologie-onderzoek compleet.
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waaronder de Maag Lever Darm Stichting, Diabetes Fonds, ReumaNederland en KWF Kankerbestrijding, en Topsector Life Sciences & Health hebben een derde onderzoek naar het afweersysteem toegekend. Dit onderzoek richt zich op T-cellen, de twee eerder toegekende onderzoeken richten zich op B-cellen en dendritische cellen. Nooit eerder is in samenwerking met vele gezondheidsfondsen, verschillende ziekenhuizen en het bedrijfsleven in de volle breedte ingezet op immunologisch onderzoek.
Afweer uit balans
Het afweersysteem beschermt ons tegen een zeer groot aantal ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het afweersysteem leert deze ziekteverwekkers herkennen, waardoor we beschermd zijn. Dit heet ons verworven immuunsysteem, wat grofweg bestaat uit B-cellen, T-cellen en dendritische cellen.
Als ons afweersysteem niet goed werkt, worden we ziek. Zo kan het afweersysteem aan de ene kant te sterk reageren en zich richten tegen ons eigen lichaam. Dit is het geval wanneer een chronische reactie tegen de darmbacteriën tot ontsteking en ziekte in de darm leidt, zoals bij chronische darmontstekingsziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dit is ook het geval bij type 1 diabetes en bepaalde gewricht- en huidziekten. Aan de andere kant kan het afweersysteem ook juist onvoldoende reageren, zoals bij kanker.
Immunologie-onderzoek in de volle breedte
Het derde onderzoek wordt uitgevoerd door het TIMID Consortium, onder leiding van dr. Janneke Samsom (Erasmus MC) en Prof. dr. Frits Koning (LUMC). ‘Het grote probleem van chronische immuunziekten is dat de ziekte van patiënt tot patiënt kan verschillen en daardoor moeilijk te behandelen is. Het unieke aan dit onderzoek is dat we naar de fout van het immuunsysteem kijken, onafhankelijk van de ziekte in darm, huid of gewricht. Daarmee hopen we beter te kunnen voorspellen welke behandeling voor welke patiënt werkt’, aldus Samsom.
Met dit derde onderzoek wordt het volledige palet aan immunologisch gemedieerde aandoeningen onderzocht.
Samenwerking gezondheidsfondsen
Door samenwerken kan meer bereikt worden. Daarom hebben 20 gezondheidsfondsen, via SGF (Samenwerkende Gezondheidsfondsen) de krachten gebundeld om samen met onderzoeksinstellingen, bedrijven en Topsector Life Sciences & Health, onderzoek mogelijk te maken naar een belangrijke gedeelde speler in vele aandoeningen: het afweersysteem.
Het programma is mede tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI). Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte-overstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem.